Parsja Tsav 5782

Rabbijn Shimon Evers

Wajikra / Leviticus 6:1-8:36

Deze parasja spreekt verder over de offers. De Torah benadrukt dat er bij geen enkel offer zout mag ontbreken. Aan de hand van een korte anekdote wil ik proberen dit duidelijk te maken.

Bat – mitswa

Jarengeleden vierden wij in Amersfoort deze shabbat de bat-mitswa van een van onze leden. Het was kort voor Pesach en het meisje had zelf een prachtige toespraak voorbereid. Ze had als voorbeeld genomen het stukje van de 4 zonen uit de haggada en ze had dat bewerkt tot een boeiend verhaal over de 4 dochters. Ik heb haar een beetje geholpen, maar het was echt haar eigen werk. Als trotse, jonge Joodse vrouw stond ze daar en sprak ze ons toe. Een boeiend verhaal.

3x zout

Daarna mocht ik haar toespreken. Bij dezen een samenvatting.  Zoals gezegd, bij geen enkel offer mag zout ontbreken. Het woord offer – ‘korban’ is afgeleid van ‘karow’, naderbij komen. Het doel van een offer was om de mens dichterbij Hashem te brengen. Vanaf het moment van bat-mitswa geldt voor jou dat nu het moment is gekomen om je eigen verantwoordelijkheid te nemen om karow-dichterbij Hashem te komen. De Torah geeft aan dat je daarvoor zout nodig hebt. Laten we eens kijken naar de bijzondere eigenschappen van zout en wat wij ervan kunnen leren. (In de binnenzak van mijn jas had ik 3 potjes zout verstopt: JOZO zout, JOods ZOut. En elke keer dat ik één van de aspecten noemde van zout, gaf ik haar een potje zout).

Zout geeft smaak.

Zout geeft smaak aan voedsel. Zoutloos brood is amper te eten en ook bij andere gerechten ervaren we al snel of er nog zout moet worden toegevoegd. Zo moet het ook zijn met je jodendom. Je moet je jodendom met smaak beleven. Juist door je meer te verdiepen in je jodendom zal je in staat zijn om je eigen jodendom met meer smaak te beleven. Joodse les eindigt niet na de bat – mitswa, integendeel dan is het van nog groter belang. (Zij is trouw blijven komen tot aan har eindexamen) En ik gaf haar het eerste potje JOZO zout.

Zout zuivert

We kennen het allemaal wel. Een beker wijn die omvalt op het witte tafelkleed. Het eerst wat we doen is zout erop strooien (niet op shabbat!) om te proberen de wijnvlek weg te halen. Kosher vlees is zouter dan niet–kosher vlees omdat het vlees met zout wordt bestrooid om zo het ongewenste bloed uit het vlees te halen. Zo is het ook met je jodendom. Je moet je best doen je jodendom zo zuiver mogelijk te houden. Door kwalijke invloeden buiten te sluiten moet dit lukken. En ik gaf haar het tweede potje zout.

Zout conserveert

Door iets te zouten zijn we in staat om het voor lange tijd te bewaren en kunnen we bederf voorkomen. Zo moet het ook zijn met je jodendom. Het gaat niet vanzelf, we moeten er goed op letten dat we ons jodendom conserveren en dat het niet bederft. En ik gaf haar het derde potje JOZO zout.

Het meisje is later naar Israël gegaan en opgegroeid tot een bewust Joodse vrouw.

Een smakelijk, zuiver Jodendom, dat goed bewaard blijft.

Bovenstaande woorden uitgesproken bij een bat-mitswa viering zijn van toepassing op een ieder van ons. Beleef je Jodendom met smaak, houd het zuiver en zorg ervoor dat het goed bewaard blijft. Soms is het nodig om daarvoor iets op te offeren, maar het resultaat is dat men dichterbij – karow – komt tot Hashem.

Reacties zijn gesloten.