Brabant

De Joodse Gemeente Brabant heeft sinds 2017 een eigen lokale geestelijk leider in de persoon van Simcha Steinberg. Met zijn vrouw Rina zijn ze de spil van het Joodse leven in Eindhoven en in het hele gebied van hun kehilla. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er weer een geestelijk leider in Brabant zelf woont die er 24/7 voor de Joodse Gemeente is. Met de komst van rabbijn Steinberg heeft het Joodse leven een ongekende impuls gekregen. Simcha en Rina Steinberg organiseren om de week sjoeldiensten, geven Joods onderwijs aan kinderen en aan volwassenen, houden bijeenkomsten voor jongeren en zijn verantwoordelijk voor het gezamenlijk vieren van de Joodse feestdagen. Bijzonder is dat rabbijn Steinberg erop uittrekt om op Soekot bij de mensen thuis of waar dan ook zijn Loelav aan te bieden en ze Loelav te laten bensjen.

De Joodse Gemeente Brabant heeft zijn thuishaven in Eindhoven maar beslaat het hele gebied van Brabant, met uitzondering van het meest westelijke deel van de provincie waar de Joodse Gemeente Breda zetelt. Omdat de Joodse Gemeente Brabant voortkomt uit de NIG Eindhoven en de NIHS ’s-Hertogenbosch, is de officiële naam: Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge Brabant. Want in ’s-Hertogenbosch zetelde ooit een opperrabbijn en daar hoort een hoofdsynagoge bij. Die opperrabbijn was Salomon Heertjes. Alleen hij en Justus Tal (Utrecht en Drenthe) overleefden de Sjoa, alle andere opperrabbijnen lieten het leven. Na de oorlog was Aaron Schuster nog opperrabbijn van Brabant. Hij combineerde deze positie met rabbijn in Amsterdam. Nadat Schuster opperrabbijn van Amsterdam werd, volgde Elieser Berlinger hem in Brabant op en werd naast Brabant opperrabbijn van de ressorten buiten de drie grote steden. Schuster kwam voor gelegenheden naar Brabant zoals voor een bar mitswa-viering in Tilburg om daar de bar mitswa-jongen toe te spreken. Ook Berlinger woonde in Amsterdam. Hij reisde het land door en kwam vanaf zijn aanstelling in 1956 geregeld in de plaatsen waar sjoels waren, zoals Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Er waren ook lokale godsdienstleraren en chazzaniem, zoals Israels en Seijffers in ’s-Hertogenbosch en Frank in Eindhoven.

Reacties zijn gesloten.