Studiedag Joods onderwijs Nederland en Vlaanderen

Zondag 19 juni kwamen leerkrachten Joods onderwijs uit Nederland en België in Amsterdam bij elkaar voor een studiedag rondom het thema ‘Toolbox voor Joods Onderwijs’. Allemaal geven ze les aan kinderen die niet op een Joodse dagschool zitten. Sommigen geven Joods onderwijs op openbare scholen, anderen binnen het kader van een Joodse Gemeente. Vaak gaat het om kinderen die in kleine plaatsen wonen en verder weinig gelegenheid hebben om iets ‘Joods’ te leren.

De dag was een initiatief van Henny van het Hoofd van de Afdeling Onderwijs van het NIK en Moishe Mund, inspecteur-adviseur Isrago Vlaanderen, en werd georganiseerd in samenwerking met Joods Vormingsonderwijs. Aan de hand van de nieuwe Jeled website en de site van Isrago verdiepten de leerkrachten zich in de achtergrond van het Jeled leerplan (leerlijnen, lesdoelen) en het bijbehorende lesmateriaal. In de middag stonden workshops op het programma over didactiek, zoals coöperatieve werkvormen en denkniveaus, waarbij tips en ervaringen werden uitgewisseld. Tijdens de lunch werd volop genetwerkt tussen de Nederlandse en Vlaamse collega’s. Opvallend was het enthousiasme van de leerkrachten en de inzet voor hun leerlingen.

Rabbijn Shmuel Katz, die de leerkrachten verwelkomde namens het Amsterdamse rabbinaat, merkte op dat de deelnemers uit verschillende stromingen komen: ‘de één geïnspireerd door het chassidisme, een ander vooral gericht op het Nederlandse traditionele Jodendom. Maar bij allemaal zag ik grote liefde voor de Tora en voor het Joodse kind. Moge hun werk altijd gezegend zijn’.

Het is de bedoeling, dat de Studiedag volgend schooljaar een vervolg krijgt in Antwerpen.

Reacties zijn gesloten.