Chanoekabrilletjes

Dit jaar is het voor het eerst dat we weer Chanoeka kunnen vieren met al degenen met wie we dit willen nadat we dit in de Coronaperiode niet konden doen. Na de Coronaepidemie kunnen we weer bij elkaar zijn en samen de Chanoekia aansteken. Dit jaar kun je naar de Chanoekalichtjes kijken en dan niet zomaar de vlammetjes zien, maar wat je ziet is een Magen David. Het NIK verspreidt brilletjes die wanneer je erdoor kijkt in de vlam van een kaars, de vlam eruit doet zien als de Davidster. Chanoeka is een gezelligheidsfeest. Wat is dan leuker om na het aansteken naar de vlammetjes te kijken en daar dit keer met een brilletje op de Magen David in te zien flikkeren.

Chanoekabrilletje
Chanoekabrilletje

De brilletjes zijn van stevig karton met twee speciaal geslepen glazen daarin. De Joodse Gemeenten en sjoels die er interesse in hebben getoond, krijgen de brilletjes in huis om er de deelnemers aan het gezamenlijk aansteken mee te verrassen.

Maar er is een diepere betekenis voor deze fun-brilletjes. Direct na het aansteken van het eerste lichtje zingen we Hanerot Halàloe. Daarin staat’Hanerot halàloe kodesj heem – deze lichten, ze zijn ‘kodesj’. Wat is ‘kodesj’? We vetalen het meestal met heilig. Maar een zuiverder vertaling is: bijzonder. Het zijn niet zomaar lichtjes, zomaar kaarsjes die we aansteken, nee ze zijn kodesj – ze zijn bijzonder. Om dat te accentueren zetten we de kaarsjes in een mooie Chanoekia, van edelmetaal, van een mooi ontwerp en niet zomaar een rijtje kaarsen naast elkaar. Om hun bijzondere status nog eens extra te accentueren, kun je dan nu naar de lichten – nerot kijken door een Magen David-brilletje, want ‘kodesj heem’ – ze zijn bijzonder!

Reacties zijn gesloten.