“En G-d sprak tot Abraham en zei hem: Dit is het verbond dat je tussen Mij en jou zult houden, en je nakomelingen na jou. Ieder mannelijk kind zal besneden worden.” Bereesjiet (Genesis) 17:12
Joodse jongetjes worden besneden op de achtste dag na de geboorte. Dit is de ultieme bevestiging van de Joodse identiteit: met dit eeuwenoude ritueel worden zij opgenomen in het verbond (Brit). In het Jodendom loopt de dag van zonsondergang tot zonsondergang; het exacte tijdstip van geboorte is dus belangrijk bij het bepalen wanneer de Brit Mila moet plaatsvinden. Neem zo snel mogelijk na de geboorte contact op met een Moheel (besnijder) van het NIK, via telefoonnummer 020-3018484. Beter nog: zo gauw je weet dat je een zoon verwacht en wanneer hij ongeveer ter wereld komt.
De Brit Mila in Nederland is een gestructureerd instituut, dat al ruim 200 jaar wordt gewaarborgd door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Uitvoer en toezicht gaan volgens NIK-regels, die zijn gebaseerd op de Joodse wet (halacha) en wetenschappelijke inzichten over het menselijk lichaam.
Nadat je contact hebt gelegd met het NIK, wordt je verbonden met een Mohel. Hij schakelt op zijn beurt de VBMS in. Dit is een verpleegkundige met bijzondere deskundigheid op het gebied van de Brit Mila. De VBMS komt bij u op bezoek, wanneer de baby nog niet is geboren, of - als de melding na de bevalling is gedaan - zo snel mogelijk na de bevalling. De VBMS spreekt met jullie door wat er van jullie wordt verwacht, wat de mogelijkheden zijn, wat de gebeurtenis inhoudt en wat de kosten zijn.
De VBMS en de Mohel bepalen of de Brit Mila op de achtste dag na de geboorte plaats kan vinden. Het tijdstip (altijd overdag) wordt bepaald tussen de ouders en de Mohel.
Na afloop van de Brit Mila blijft de Mohel nog enige tijd bij jullie. Hij beoordeelt het kind voor hij weggaat nog een keer en zorgt ervoor dat er contact wordt gehouden met hem of met de VBMS. De Mohel of de VBMS zal in ieder geval de volgende dag contact opnemen om te informeren.
Dan kunt u terecht bij de onafhankelijke Adviescommissie Brit Mila (ABM), bestaande uit drie arts-specialisten en een Mohel. De Mohel in de commissie geniet groot gezag, is niet in Nederland actief en beoordeelt de Brit Mila in de praktijk.
Als u lid bent van een Joodse Gemeente, kost een brith mila u niets. De Joodse Gemeente betaalt hier dan voor. Geen lid? Dan wordt aan de ouders een bijdrage gevraagd in de kosten. De mohel kan u hierover informeren.
Reacties zijn uitgeschakeld voor deze post.