Of komt er een einde aan de traditie van 400 jaar Nederlands kosjer vlees?
De kosjere vleesvoorziening in Nederland zit in zwaar weer en dat vraagt om beleidsmatige beslissingen. De vraag is, hoe zwaar weegt het belang van een eigen kosjere vleesvoorziening in Nederland? Welke kosten kan de Joodse Gemeente Amsterdam maken en welke offers wilt u als particulier daarvoor brengen? Wij zullen die keuze moeten maken om deze voorziening wel of niet in stand te houden. Een keuze waarvoor het draagvlak én bewustzijn bij u en al onze leden van groot belang is.
Ruben Troostwijk, voorzitter Joodse Gemeente Amsterdam
Ons kosjere vlees bereikt uw bord na een complexe weg door de vleesketen, een weg gemarkeerd door voortdurend toezicht. Hoe werkt dat? De Joodse Gemeente Amsterdam, die hierin een cruciale rol speelt, heeft de sjocheet, rituele slachter, in dienst, waar ik met trots aan toevoeg dat onze sjocheet ook internationaal een zeer goede reputatie geniet. Hij verricht de slacht in een slachthuis, dat kan niet overal, want dit slachthuis moet ingericht zijn op kosjere slacht. Zo moet het onder andere beschikken over een zogenaamde kantelbox.
Dat slachthuis treedt voor ons op als groothandel en verkoopt het vlees aan ‘Slagerij Marcus’ -momenteel de enige kosjere slager in Nederland. Slagerij Marcus op haar beurt maakt het vlees waar nodig nog kosjer, portioneert en maakt de worsten en vleeswaren, waaronder uw pekelvlees en osseworst. Al deze handelingen gebeuren onder toezicht van een toezichthouder. En ja, ook deze toezichthouder is in dienst bij de Joodse Gemeente Amsterdam. Uiteraard houdt ook het rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam het overkoepelende toezicht, zodat het kasjroet van ons vlees steeds tot de hoogste standaard gewaarborgd is. Het kasjroet van ons rabbinaat geniet internationaal hoog aanzien.
De jaarlijkse rekensom van enerzijds alle inkomsten uit kosjer vlees -de zogenaamde retributie bijdragen (dit zijn de leveranciersbetalingen per kip & per kilo vlees)- versus de gemaakte kosten voor vers kosjer vlees, betent voor de Joodse Gemeente Amsterdam een verlies van tussen de € 100.000 en € 150.000.
Het is een fragiele keten, waarin we samen met alle stakeholders uiteindelijk een relatief kleine markt bedienen. We moeten ons als (leden van de) Joodse Gemeente afvragen of het voordeel van ons verse kosjere vlees opweegt tegen de kosten die we daar gezamenlijk voor maken. Zijn we überhaupt in staat om met elkaar de toekomst van vers kosjer vlees in Nederland in stand te houden?!
Parallel brengen steeds meer particulieren, professionele en niet professionele tussenpersonen, kosjer diepvriesvlees vanuit het buitenland naar Amsterdam. Dit vlees is namelijk vaak goedkoper omdat het al direct ingevroren is bij de groothandel. “Kosjer vlees is duur, dat kan beter.”, denken deze partijen wellicht, maar realiseren zij zich dat dit op den duur kan betekenen dat het verse kosjere vlees en dus ook onze osseworst en pekelvlees daarmee mogelijk definitief uit het Nederlandse kasjroet assortiment verdwijnen? Zo opende onlangs een restaurant in het centrum van Amsterdam dat niet met onder Nederlands toezicht geslacht vlees wil werken. Dit betekent dat dit restaurant vooralsnog niet onder het NIHS-hechsjer opereert.
Willen wij -en u!- vers kosjer vlees in Nederland behouden dan zullen we daar gezamenlijk in moeten investeren. De Joodse Gemeente draagt bij in de kosten, Slagerij Marcus vragen wij om zo prijs-, en klantvriendelijk mogelijk op te treden, en aan u vragen wij om solidair te zijn ten opzichte van dit Nederlandse kosjere vlees. Die solidariteit zit niet alleen in de keuze voor uw boodschappen thuis, maar ook in de bewuste keuze voor vlees onder Nederlands toezicht geslacht, als u een simche viert en hiervoor een cateraar inhuurt. Onze lokale cateraars met hechsjer werken allen met vlees onder Nederlands toezicht geslacht.
Wij achten het als bestuur belangrijk dat we met zijn allen toekomst geven aan een traditie van 400 jaar kosjer vlees in Nederland.
*Naast de verkopen vanuit de winkel aan de Kastelenstraat, belevert Slagerij Marcus winkels, restaurants, cateraars en cruiseschepen, daarbij wordt ook vlees geëxporteerd naar het buitenland.
Reacties zijn uitgeschakeld voor deze post.