Juli 2023
Aan de NIK Kasjroetlijst zijn weer vele nieuwe producten toegevoegd die door het Opperrabbinaat voor Nederland als geoorloofd worden beschouwd. Van supermarkt Albert Heijn gaat het bijvoorbeeld om ribbelchips naturel, Franse friet bepaalde crackers, pizzadeeg,vegan falafel en Kitkatvegan. Er zit ook haverdrink bij, plantaardige chocomel, lange vingers van huismerk G’woon (o.a. in Coop, Spar, Vomar en Jan Linders), minipasteitjes en glutenvrij producten. Alles bij elkaar gaat het om meer dan honderd producten. Dat dit nu kan, en we niet meer eens per jaar met wijzigingen en vooral uitbreidingen komen, komt doordat we bij het NIK inmiddels beschikken over een nieuwe database. In aansluiting daarop hebben we capaciteit vrijgemaakt om met de nieuwe mogelijkheden ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.
Eenheid
De NIK Kasjroetlijst is sinds jaar en dag baken voor iedereen die kosjer eet. We eten er zogezegd allemaal van. Er is één Kasjroetlijst voor heel Nederland. De NIK Kasjroetlijst is daarmee een van de kenmerken van de Eenheidsgemeente zoals die onder de NIK-paraplu bestaat. Juist daarom besteedt het NIK hieraan veel tijd, energie, geld en vooral zorg. Mocht je ideeën hebben, producten tegenkomen die het waard zijn om te onderzoeken, laat het ons dan weten door een simpel mailtje naar [email protected] .
Gestructureerd
De Kasjroetlijst van het NIK werkt volgens een aantal principes. Bij het NIK willen we de informatie gestructureerd geven. Dit betekent dat we kijken naar hele productgroepen (bijvoorbeeld glutenvrij) of naar hele lijnen, zoals alle chips van een bepaald merk, om voor die hele groep of lijn te bepalen wat daarvan wel en wat daarvan niet als geoorloofd kan worden gekwalificeerd. Die beoordeling gebeurt op basis van de kennis van het productieproces en onze jarenlange bedrijfsbezoeken. We weten hoe in Nederland chips worden gefabriceerd. We weten ook hoe in Nederland vleesvervangers worden geproduceerd. Zonder de geheimhouding over productieprocessen die met onze medewerkers wordt gedeeld, te schenden, weten we wat ‘ongezien’ kan worden toegestaan of waar nog extra informatie en beoordeling van die informatie noodzakelijk is. Omdat we al bijna tachtig jaar in de fabrieken komen in Nederland, weten we hoe productieprocessen verlopen en weten we ook hoe de productie steeds wijzigt.
Nieuwe Kasjroetlijst app
Je zult hebben gemerkt dat we de laatste jaren het aantal producten op de Kasjroetlijst flink hebben uitgebreid. Daar is enorm veel werk in geïnvesteerd, jaarlijks gaat het om honderden uren. Ook hebben we onze gegevens geautomatiseerd. Daar hebben we twee nieuwe softwarepakketten voor laten maken. Drie jaar geleden zijn we begonnen met de bouw van een nieuwe database en die hebben we vervolgens stap voor stap gevuld met nieuwe gegevens. Het NIK was de allereerste die meedeed met het beschikbaar stellen van gegevens op de app Is itKosher. Dat hebben we jarenlang gedaan. Maar de tijd en de techniek schrijdt voort, en we waren niet meer tevreden met de werking van die app. Dus hebben we met steun van Maror een eigen app Kasjroetlijst-app gebouwd die via www.nik.nl (niet via appstores) op je telefoon is te downloaden. Onze investeringen zijn hoog geweest. En we zijn vast van plan daarmee door te gaan. Omdat we weten dat we als enige de Nederlandse productie van levensmiddelen kennen zoals jij thuis je eigen keukenkastjes kent.
Verwachting inlossen
Vorig jaar kondigden we aan dat we verwachten dat de Kasjroetlijst verder zou worden uitgebreid.Die verwachting kunnen we nu inlossen. Eerst moesten we onze nieuwe software op orde hebben. Nu kunnen we meer producten als geoorloofd beoordelen omdat we niet alleen steeds meer weten, steeds betere technische hulpmiddelen hebben en steeds betere ingangen bij de huismerk-voerders, maar ook omdat het levensmiddelenlandschap drastisch aan het veranderen is. Daarbij spelen meerdere factoren een rol, factoren waarvan de kosjer-etende consument kan profiteren. Allereerst wordt de ingrediëntendeclaratie steeds strenger. Wat erin zit moet steeds nauwkeuriger op het etiket worden vermeld. Daardoor is meer bekend van buiten wat er van binnen in zit. Daarnaast zien we dat producenten van levensmiddelen steeds meer afstappen van het gebruik van ingrediënten van dierlijke oorsprong. Als derde factor is er de trend om aan de wens van vegan te voldoen. Producenten gaan er steeds meer toe over om hun producten vegan te maken of om met een vegan-variant te komen. Wat dit laatste betreft is het van belang te benadrukken dat voor kosjer-productie er andere criteria gelden dan voor vegan-productie. Daarom kijken we wel met grote belangstelling naar vegan-producten maar is het geen automatisme om die ook als geoorloofd te beschouwen en dus op te nemen op de Kasjroetlijst.
Reacties zijn uitgeschakeld voor deze post.